Uw taal

Geldzaken

Het pond (afgekort als LE) is de munteenheid van Egypte en een pond is 100 piaster. Het opschrift (tekst en cijfers) is zowel in het Arabisch als in het Engels. Op de voorkant van het          briefgeld staat altijd een moskee en op de achterkant afbeeldingen van bekende Egyptische en historische bezienswaardigheden. De biljetten lijken nogal op elkaar, verwar ponden niet met piasters en .... was regelmatig je handen want de biljetten zijn meestal vies en stinken. In Dahab zijn, behalve banken, ook diverse pinautomaten die het meestentijds wel doen. Wij raden je echter aan toch ook voldoende euro’s mee te nemen voor het geval dat .....
Pinautomaten geven biljetten van 50 of 100 pond; probeer die zo snel mogelijk stuk te slaan want in Egypte is altijd gebrek aan wisselgeld. Bovendien heb je de biljetten van 1, 5 of 10 pond nodig   voor bakshish (fooi). Nieuw zijn de pinautomaten waar je eurobiljetten in kunt stoppen waarna Egyptisch geld eruit ‘rolt’.

munt

Verder zijn er de munten ter waarde van 1 LE; gekscherend de Egyptische Euro genoemd vanwege de gelijkenis. Op de internationale luchthavens kun je direct bij aankomst geld wisselen, dus voordat je door de paspoortcontrole gaat (bij hetzelfde loket als waar je je visumzegel koopt). Wisselgeld krijg je terug in Egyptische ponden. In veel op toeristen gerichte winkels, kun je gewoon met euro’s betalen, maar de wisselkoers zal dan zeker niet in je voordeel uitvallen.

Bakshish

Direct op het vliegveld, krijg je al met het fenomeen "bakshish" te maken: tipgeld/fooien. Dit is een onderdeel van de cultuur. Voor elke 'dienst' geef je bakshish en 'dienst' moet je ruim opvatten. Bedenk hierbij dat de lonen in Egypte erg laag zijn en de werkloosheid hoog, iedereen wil graag iets (bij-)verdienen. Egyptenaren geven onderling ook bakshish, het hoort gewoon bij Egypte. Richtlijnen voor bakshish zijn moeilijk te geven; ga op je gevoel af. Voor iemand die je bagage draagt of je een bezienswaardigheid laat zien buiten de gewone route 2 a 3 pond bijvoorbeeld.