Geldzaken

Het pond (afgekort als LE) is de munteenheid van Egypte en het opschrift (tekst en cijfers) is zowel in het Arabisch als in het Engels. Op de voorkant van het briefgeld staat altijd een moskee en op de achterkant afbeeldingen van bekende Egyptische en historische bezienswaardigheden.
In Dahab zijn, behalve banken, ook vele pinautomaten (ATM) die het meestentijds wel doen. Wij raden je echter aan toch ook contant geld mee te nemen voor het geval dat …..
Handig zijn de pinautomaten waar je eurobiljetten in kunt stoppen waarna Egyptisch geld eruit ‘rolt’.
Probeer biljetten van 100 en 200 pond zo snel mogelijk ‘stuk te slaan’, want in Egypte is altijd gebrek aan wisselgeld. Bovendien heb je de biljetten met een kleinere waarde (5, 10, 20 en 50 pond) nodig voor bakshish (fooi) en bijvoorbeeld taxi’s.

Verder is er nog een muntstuk ter waarde van 1 LE; gekscherend de Egyptische Euro genoemd vanwege de gelijkenis.

Ook op de luchthaven kun je direct bij aankomst geld wisselen, dus voordat je door de paspoortcontrole gaat (bij hetzelfde loket als waar je je visumzegel koopt).
In veel op toeristen gerichte winkels, kun je gewoon met euro’s betalen, maar de wisselkoers zal dan zeker niet in je voordeel uitvallen.

Tip: download de app “Currency” op je telefoon. Heel handig om up to date te zijn wat betreft de wisselkoers.

Bakshish
Direct op het vliegveld, krijg je al met het fenomeen ‘bakshish’ te maken: tipgeld/fooien. Dit is een onderdeel van de cultuur. Voor elke ‘dienst’ geef je bakshish en ‘dienst’ moet je ruim opvatten. Bedenk hierbij dat de lonen in Egypte erg laag zijn en de werkloosheid hoog, iedereen wil graag iets (bij-)verdienen. Egyptenaren geven onderling ook bakshish, het hoort gewoon bij Egypte.
Richtlijnen voor bakshish zijn moeilijk te geven; ga op je gevoel af.

Scroll naar boven