Diversen

Taal
De officiële taal is het Standaard Arabisch maar het Egyptisch Arabisch wordt gesproken. In op toeristen ingestelde plaatsen spreekt men (redelijk) Engels, vooral in winkels en restaurants.

Elektriciteit
Egypte heeft 220 Volt, net als bij ons en je hebt geen verloopstekker of wereldadapter nodig voor elektrische apparaten met een kleine stekker.

Het klimaat in Egypte
Egypte heeft een woestijnklimaat met weinig neerslag, hete zomers en zeer milde winters.
De zomermaanden in Dahab zijn heet, maar gelukkig waait er nagenoeg altijd wel een windje dat dan zorgt voor de nodige verkoeling.
In het voor- en najaar liggen de temperaturen rond de 30 à 35 graden en in de winter is de gemiddelde temperatuur overdag rond de 25 graden. In de avonden koelt het dan wel wat af, zodat soms een vest o.i.d goed van pas komt. In de woestijn koelt het ’s nachts vaak behoorlijk af.
Eigenlijk is het zeewater het hele jaar door heerlijk en komt het zelfs in de wintermaanden niet onder de 22 graden.
Opmerking: maar ook in Egypte is de klimaatverandering merkbaar!

Winkelen – onderhandelen
Iets voor een redelijke prijs kopen is een kwestie van onderhandelen: een heel “spel” met thee en sigaretten waar de winkelier alle tijd voor neemt. Je moet de humor ervan inzien, dan kom je een heel eind. Grofweg kun je zeggen dat je best een goede koop hebt gesloten als je op de helft van de oorspronkelijke vraagprijs uitkomt.

Alcohol
Alcohol (bier, wijn, sterke drank) wordt in de meeste restaurants niet verkocht.
Wel zijn er diverse drankwinkels in Dahab waar je alcohol kopen kunt en die je vervolgens meeneemt naar het restaurant van je keuze. Niemand zal daar vreemd van opkijken!


Gezondheid
Speciale inentingen zijn niet verplicht, een prik tegen DTP(=difterie, tetanus, polio) en Hepatitis-A wordt wel aanbevolen.

Diarree: de vloek van de Farao, de darmflora is verstoord.
Zorg er vooral voor dat je niet uitgedroogd raakt.
Wij raden aan om Antinal in te nemen, te koop voor een paar pond bij één van talrijke apotheken (herkenbaar aan een groen verlicht kruis). Antinal is een antibioticakuur die je moet afmaken.
Tijdens een van onze tochten door de woestijn kregen wij overigens van Bedouïenen het advies droge theebladeren naar binnen te werken: niet lekker, wel effectief!
Preventief: drink veel water (uit flessen en zeker niet erg koud!) want je verliest vocht door de hitte. Een goede dorstlesser is trouwens thee! En zet de airco niet lager dan circa 23 graden. Drink als het even kan iedere dag een blikje/flesje cola light ter voorkoming van darmklachten
Met kraanwater kun je gerust je tanden poetsen maar drink dit niet! Houd het bij mineraalwater dat overal verkocht wordt.
Bescherm je tegen muggenbeten en neem anti-muggenspul mee en was vaak je handen. Neem bijvoorbeeld Wetties mee. of een flesje desinfecterende ‘handclean.’

Handige woorden
Ja: Aiwa
Nee: La
Bedankt: Sjoekran
Nee, bedankt: La, sjoekran
Hallo, goede dag: Salam a leikum
Tot ziens: Ma a salama
Scroll naar boven